Over ons voedselbos, permacultuur en biodynamisch imkeren

 

In 2019 startten we de opleiding Permacultuur Design bij Katharine Hone. Een transformerende ervaring voor ons beiden.  Permacultuur is een ontwerpsysteem en een filosofie die streeft naar duurzaamheid en veerkracht in ecosystemen. 

De ethische principes van permacultuur proberen we te integreren in ons leven, door:  zorg dragen voor de aarde, zorg dragen voor de mens en bijdragen aan een eerlijke verdelingPermacultuur benadrukt het belang van observatie en interactie om een zelfvoorzienend en een veerkrachtig systeem te laten ontstaan. Daarmee is het voor ons van toepassing op alle aspecten van het leven.

In 2020 kochten we een groot stuk maïsland, wat we omheinden voor de aanleg van een voedselbos. Een voedselbos is een gelaagd eetbaar landschap van fruitbomen, notenbomen, bessenstruiken, klimmers, kruipers, kruiden, bloemen en knollen. Het idee is gebaseerd op ecologische principes, waarbij je de biodiversiteit bevordert en het bodemleven verrijkt. Hierdoor ontstaat een regeneratief ecosysteem, zonder gif of kunstmest. 

Ons voedselbos levert voedsel voor mens en dier en leert ons leven met de natuur. Ook onze bijen, die we houden op biodynamische grondslag, hebben er een plek. 

Voor ons betekent de aanleg van een voedselbos het leren denken en ontwerpen in de tijd en een bijdrage leveren aan de volgende generatie. Het is een proces van observeren, stil zijn en verwondering, waar we elke dag van genieten!